Stilzitten is moeilijk, vooral wanneer je eigenlijk wil werken, maar nog niet kan of mag. Na een periode van langdurige arbeidsongeschiktheid en de hieraan gekoppelde stapsgewijze recuperatie voel je de zin en kracht om opnieuw aan de slag te gaan. Maar kan dit zomaar? Wat is de procedure, wat met je uitkering en waar kan je terecht? In dit blogbericht vind je een antwoord op deze vragen. 

Werken tijdens arbeidsongeschiktheid of invaliditeit, kan dit? 🩺

Ja, dit kan zeker mits de goedkeuring van een adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Deze maakt aan de hand van een re-integratieonderzoek een inschatting naar een mogelijke heropstart van werk. Op basis van het resultaat wordt bepaald of verdere controles nodig zijn of dat de re-integratie kan opgestart worden. Dit gebeurt bij voorkeur bij je huidige werkgever, maar kan ook ingevoerd worden bij een andere werkgever.

Bv. Wanneer je werkt als inpakker voor een logistiek bedrijf, maar je wegens rugproblemen het werk niet voort kan zetten, is het toegestaan het werk te hervatten bij een andere werkgever waarbij geen fysieke inspanning verricht moet worden.  

Kan ik mijn uitkering behouden? 💸

Wanneer je het werk hervat, kan het loon onder bepaalde voorwaarden gecumuleerd worden met je uitkering: 

1) Wanneer je werkhervatting niet meer dan 20% van een voltijds uurrooster overschrijdt, behoud je het recht op je volledige ziekte-uitkering.

2) Wanneer je werkhervatting meer dan 20% van een voltijds uurrooster overschrijdt, behoud je het recht op een deel van je uitkering, afhankelijk van het aantal gepresteerde uren (ten opzichte van een voltijds uurrooster) – 20%. 

Het is de taak van je werkgever om elke maand een attest aan je ziekenfonds te bezorgen, met daarop de vermelding van je gepresteerde uren en loon. 

Aangepast werk 🧑🏻‍💻

Je huidige werkgever is verplicht om je aangepast werk te geven binnen dezelfde onderneming. Is dit onmogelijk, dan volgt een einde van de arbeidsovereenkomst door medische overmacht. Je werkgever dient dit grondig te motiveren. Op basis van het advies en de voorwaarden van je adviserend geneesheer kan de zoektocht naar een aangepaste bijverdienste eindelijk starten! 

Belangrijk hierbij is om te kiezen voor een bijverdienste die inspeelt op het advies en dus rekening houdt met je fysieke en/of mentale capaciteit. Zo kan je bijvoorbeeld zoeken naar een administratieve job wanneer je niet goed meer te been bent of een blijvend rugprobleem hebt en kiezen voor een bijverdienste in een broodjeszaak of kinderdagverblijf wanneer je moeilijkheden hebt met de huidige digitalisering, wat voor velen stress veroorzaakt.  

Een ruim aanbod aan deeltijdse tewerkstellingen vind je bij Nestor, een uitzendkantoor gespecialiseerd in 50-plussers en gepensioneerden. 

Een bijverdienste als nanny, jouw ideale oplossing? 👧🏼

Als nanny kies je bewust voor een fysiek lichte job zonder zorgen, die heel natuurlijk aanvoelt. Het opvoeden en zorgen voor kinderen is iets wat niet aangeleerd kan worden, maar voortvloeit uit eigen ervaring en dat maakt een bijverdienste als nanny net zo toegankelijk voor velen! Wij sommen nog enkele voordelen voor jou op: 

Op maat van jouw fysieke en mentale capaciteit 

Gedaan met zorgen over de steeds moeilijkere technologieën of de zware lichamelijke druk. Het is tijd voor een ontspannen tewerkstelling op maat van jouw eigen capaciteiten. Last van je schouder? Dan zijn lagere-school kinderen vast een betere optie voor jou dan een peuters of baby’s. 

Geen specifiek diploma of voorafgaande opleiding nodig 

Om aan de slag te gaan als nanny staat jouw eigen ervaring met kinderen boven eender welk soort diploma of opleiding. Ben je een (groot)moeder, gek op kinderen en bereid om je te engageren op lange termijn? Dan ben jij misschien wel een ideale nanny!

Administratieve ontzorging

Jouw werkgever regelt jouw aangiftes op maandelijkse basis en bezorgt ze aan je ziekenfonds. Het enige wat jij moet doen is op het einde van de maand jouw gepresteerde uren doorgeven, alsook het aantal dagen dat je afwezig was tijdens je normale uurrooster door ziekte of verlof. 

Klaar voor een nieuwe start? Twijfel niet langer en ga op zoek naar jouw bijverdienste op maat via Nestor of Martha

Geef een reactie

Geef een reactie