Het overkomt elk gezin wel eens, om welke reden dan ook heeft je kind een hevige driftbui. Hoe ga je hier nu het beste mee om? Nanny Lucienne, ervaringsdeskundige heeft enkele tips voor jou!

1) Alleen kalmte kan je redden. 🧘🏻‍♂️

Mijn gouden tip? Blijf kalm en ga niet mee in de driftbui van het kind. Door zelf boos te worden geraakt het kind nog meer van slag. Bovendien kopiëren kinderen jouw gedrag, door kalm te blijven leert een kind hoe hij zich moet gedragen in een volgend conflict.

2) Even een time-out. ⏱

Midden in een driftbui is een kind amper tot niet aanspreekbaar. Laat het kind daarom even uitrazen op een veilige plek of een ‘kalmeerhoek’. Merk je dat het kind al iets kalmer is? Dan is het jouw moment! Maak tijd voor het kind en bied een luisterend oor.

3) Bied een luisterend oor. 👂🏻

Probeer te begrijpen waarom het kind een driftbui heeft. Boosheid komt vaak door een gevoel van machteloosheid. Door te gaan luisteren wat er precies aan de hand is, voelt een kind zich minder alleen en zal de driftbui ook sneller over gaan.

4) Bepaal grenzen en wees consequent. 🤚🏼

Bepaal grenzen, indien van toepassing met de ouders en overloop ze samen met het kind. Naast het stellen van grenzen, is de consequente naleving hiervan even belangrijk. Heeft je kind de neiging om grenzen op te zoeken? Geef dan aan welk gedrag je wél wil zien in plaats van het gedrag af te keuren. Blijft het kind je uitdagen? Geef dan aan dat je boos bent, leg uit waarom en wat je zou willen dat er verandert. Heeft dit geen effect? Haal dan aan welke consequenties er zullen volgen. Tot slot is het ook belangrijk dat je goed omschrijft welk gedrag je afkeurt (bv. “Je mag niet slaan.”) in plaats van het kind zelf (bv. Je bent niet flink).

Elk kind is natuurlijk anders, maar met deze vier tips pak jij een driftbui op een pedagogisch correcte manier aan.

Klinken deze tips bekend in de oren? Of heb je er zelf nog enkele?
Dan ben jij misschien de perfecte nanny waar wij naar op zoek zijn. Schrijf je in via onderstaand formulier om meer informatie te ontvangen of ontdek meer op onze website!

Veel succes!

Geef een reactie

Geef een reactie